Lars Erik ISS Facility-1-1-1

ISS: Gratis norskkurs på jobb ga færre misforståelser

Publisert av Karoline Olsen

ISS Facility Services har mange dyktige ansatte som trenger å bli bedre i norsk

Vi har tatt en prat med Lars-Erik Hvidsten som jobber som Site Manager for ISS Telenor Eiendom på Fornebu. Lars-Erik har ansvar for alle tjenester og 140 ansatte på Fornebu. Han har flere ledere under seg, men har likevel fått med seg hvordan de utenlandske ansatte utvikler seg når de nå lærer norsk på alvor.

Omkring 30 ansatte hos ISS Facility Services på Fornebu går på gratis norskkurs hos Kompetansehuset Neo og skal snart i gang med kurs nummer to. ISS Facility Services trenger stadig flere ansatte og ofte finner de flinke og kompetente folk som ikke snakker norsk. Derfor ønsker de å tilby norskkurs på arbeidsplassen.

Les mer om hva Kompetansepluss-kurset innebærer her 

Signerte nytt gratis norskkurs med Kompetansehuset Neo

ISS startet sin første runde med norskkurs gjennom Kompetansehuset Neo i april 2018. De er nå ferdige med det første kurset i mars/april 2019 og vil begynne rett på kurs nummer to. Lars-Erik sier:

— Vi er så fornøyde at vi signerte nytt kurs med Kompetansehuset Neo for 2019.

På Telenor Fornebu har ISS ansvar for alle tjenestene på bygget. Det innebærer alt fra catering, kantine, rengjøring, posthåndtering og vaktmestertjenester. De har vurdert hvilke avdelinger som trenger kurs i norsk og matte. Årets kurs er nemlig en kombinasjon av norsk og matte – Kompetansehuset Neo har utarbeidet en del undervisningsopplegg der norsk og matte kombineres på sømløst vis. Det er viktig for eksempel for de på kjøkkenet å kunne matematikk, siden de må regne ut mengder. Lars-Erik sendte en liste over de ansatte som de ønsket å ha med på kurs, og Kompetansehuset Neo ordnet resten. Lars-Erik er fornøyd med hvor enkelt det er å ordne med kurs:

Det som er så fint med Kompetansehuset Neo er at jeg signerer en avtale med dem, sender dem en liste, så ordner de resten. På den måten kan jeg konsentrere meg om å gjøre min del av jobben.

Les også: Hvordan kan man få gratis norskkurs på jobben

New call-to-action

 

Etter norskkurs hos Kompetansehuset Neo har misforståelsene blitt færre

Jeg spør Lars-Erik om han opplever mindre misforståelser og problemer på arbeidsplassen etter endt kurs. Det er som et lys går opp for ham.

Vet du hva, når du nå nevner det så er det veldig lenge siden vi har hatt sånne diskusjoner som vi hadde da. Og de personene går jo faktisk på norskkurs nå.

Lars-Erik forteller at det var en del misforståelser som førte til at de ansatte ble uenige, og som igjen førte til en del diskusjoner. Det er mange spansktalende renholdere hos ISS Facility Services. Det er nå blitt mindre diskusjoner, og han tror det er fordi de forstår hverandre bedre i og med at alle kommuniserer på samme språk.

— Før så sa de ofte bare ja eller nei, fordi de ikke forstod. Nå tør de å si «unnskyld, men jeg forstår ikke hva du sier».

Dette tror Lars-Erik har ført til at flere er mer tålmodige, og at man derfor slipper disse misforståelsene og diskusjonene. Det er dette vi vil oppnå, at alle snakker sammen på samme språk. Det er derfor vi har valgt å begynne med norskkurs på arbeidsplassen.

Les også: Norskkurs - få bedre kommunikasjon på jobb

Bedre samhold hos de ansatte etter norskkurs på jobben

Lars-Erik forteller at norskkursene fra Kompetansehuset Neo har blitt en veldig positiv ting på arbeidsplassen. De ansatte sier det er gøy, og at de lærer mye av engasjerte lærere.

— Flere sa nei først, men kom til oss i ettertid da se så hvor fint dette er og vil være med likevel, forteller Lars-Erik.

De ansatte har utviklet sine norskferdigheter, og i tillegg skaper kurset et samhold mellom deltakerne. Lars-Erik kan fortelle at de som har gått på norskkurs sammen har blitt bedre kjent, snakker mer og tilbringer pausene sammen, og har totalt sett gitt miljøet på arbeidsplassen en liten «boost». De er blitt kjent med hverandre på tvers av avdelingene og dermed har kommunikasjonen mellom avdelingene blitt bedre.

 Det er jo mange ulike nasjonaliteter, og noen er svært sjenerte mens andre er mer sosiale. Når de ansatte går på norskkurs sammen og de må snakke med hverandre på norsk, så blir de automatisk bedre kjent. Dette har hatt en veldig positiv innvirkning på miljøet.

Les også: "Terskelen for å snakke norsk er mye lavere - nå tør de mer!"

Spleiselag mellom bedrift, deltakere og Kompetanse Norge gir gratis kurs

De ansatte har kurs en gang i uka i tre timer, og hos oss fungerer det slik at de er på kurs 50/50 kveld og arbeidsdag. De ansatte må investere litt av sin egen fritid. På denne måten kan man kalle det et lite spleiselag; bedriften gir litt lønn, og deltakerne tar litt av sin fritid. Kompetanse Norge som er et direktorat underlagt Kunnskapsdepartementet, kurset, noe som dekker utgiftene til lærer.

Les også: 10 grunner til å ha gratis norskkurs på jobben 

Anbefaler norskkurs hos Kompetansehuset Neo

Jeg spør om Lars-Erik vil anbefale Kompetansepluss-kurs hos Kompetansehuset Neo til andre bedrifter hvor en betydelig andel ansatte ikke snakker godt norsk? «Ja! Det har fungert for meg og mine ansatte», svarer Lars-Erik.

Meld interesse for Kompetansepluss her