Tuba Ardic er kjøkkensjef for restauranten til Ciderhuset i Balestrand, og tar nå fagbrev som kokk gjennom Kompetansehuset Neo. I tillegg underviser hun i sosiologi på Høgskolen i Sogndal, og skriver på doktorgradsavhandlingen sin om ungdom og migrasjon.
For å forberede seg best mulig til skriftlig eksamen så har Tuba fulgt vårt digitale skrivekurs spisset mot eksamen, kurset undervises av vår dyktige lærer Elina Tomren. Tuba fremhever hvor viktig det er å lære seg de spesifikke kravene for hver eksamensform. – Hver eksamen har sin form og sine krav til måten man skriver på. Selv om jeg har høy utdannelse og har tatt mange eksamener før, så har jeg ikke tatt denne.
Tuba fremhever skrivekurset som spesielt nyttig. -Elina har vist meg mange gode tips for hvordan jeg best mulig skal løse eksamensoppgaven, forteller hun. Skrivekurset er inkludert i kursavgiften på alle fagbrevskursene hos Kompetansehuset Neo, og anbefales for alle kursdeltakere.
Lærer Elina Tomren peker på at fagtekster er en egen type sjanger med særskilte krav innenfor forskjellige fag. -Det hjelper lite at man har lært en annen måte å skrive fagtekster på, når sensorene på fagbrevskurset vil ha det på sin måte, forteller hun. Tuba fremhever bruken av modelltekster som gjennomgås på kurset.
-Modelltekstene viser på en oversiktlig måte hva som kreves for denne type eksamenssvar, sier hun. -Det er også veldig nyttig å gå gjennom tidligere eksamensoppgaver, og god trening å skrive oppgavesvar.
Tyrkiske Tuba Ardic flyttet til Norge for 14 år siden, som et resultat av at hun traff ektemannen Gard Eitungjerde Høyvik på en trainee-samling for internasjonale ungdomsarbeidere på Hamar. Hun bor i fjordbygda Balestrand i Sogndal sammen ektemannen Gard, og de to barna Edda på 8 og Brage på 1. Tuba er ansatt som stipendiat i sosiologi ved Høgskolen i Sogndal, hvor hun jobber med en doktorgrad om ungdom og migrasjon. I tillegg er hun da altså kjøkkensjef på restauranten til Ciderhuset.
Restauranten er oppe i sommersesongen og fokuserer på særdeles kortreist mat av høy kvalitet. – Vi sier ofte at de får servert kortreist mat av en langreist kokk, forteller Tuba. De har selvfølgelig egen urtehage og salathage, og det meste av grønnsakene blir produsert på gården. Hun lærte å lage mat fra bestemoren sin, og tar med seg inspirasjon fra hjemlandet. Fokus er på høy kvalitet og bærekraftig drift i alle ledd.
Gards foreldre Eli-Grete Høyvik og Åge Eitungjerde er også i høyeste grad involvert i driften av Ciderhuset. Åge er grunnleggeren av Balholm As, destilleriet som produserer Ciderhusets utvalg av cider, sprudlende most, dram, dessertvin, juice og limonade. Produktene deres er av høyeste kvalitet. I 2020 vant Ciderhuset totalt 10 medaljer i anerkjente Cider World Tyskland, to av medaljene var gullmedaljer. Åge er ansvarlig for driften av frukthagen og cider-kjelleren. Eli-Grete er ansvarlig for den økonomiske driften av Ciderhuset og event-planlegging sammen med Tuba. Ektemannen Gard jobber med produksjon og salg av cider og de andre produktene til Balholm.
Tuba og mannen Gard driver også internasjonale ungdomsprosjekter med utgangspunkt i Ciderhuset. Rett før jul i 2020 fikk de tilskudd fra GjensidigeStiftelsen til arbeidet med barn og ungdom gjennom organisasjonen Creative Connections Norway-Ciderhuset. Her brukes det kunst som metode, og drømmen har lenge vært å lage et eget kunstatelier hvor ungdommen kan jobbe med forskjellige typer kunstuttrykk. – Som faglært kokk ønsker jeg også å tilby kokke-kurs for ungdom, forteller hun.
Alt dette i tillegg til to barn på 9 og 1, gjør at man mistenker at Balholms produkter også fungerer som den optimale energidrikken!