Kompetansehuset Neos Blogg

Slik fungerer Kompetansehuset Neos eksamenskurs

Skrevet av Kompetansehuset Neo | May 10, 2021 2:28:35 PM

Trenger du trening med skriving før teorieksamen? For mange praksiskandidater er det å skrive på eksamen det de gruer seg mest til. Men vi har hjelpen du trenger!  I vårt eksamenskurs for praksiskandidater  lærer du hvordan du  planlegger og skriver en god eksamensoppgave. Du får til og med muligheten til å prøve deg på ekte oppgaver som du sender inn og får tilbakemelding fra lærer. Du lærer også hvordan du lager gode notater som er lette å bruke både når du skal repetere stoff, og til hjelp under selve eksamenen - for du kan ha med bøker og notater på eksamen :)

Vår fagansvarlige Elina Tomren har utviklet kurset.
Les her hva hun har å si om hvorfor dette kurset er viktig for at praksiskandidater skal bestå eksamen.

Eksamenbesvarelse for praksiskandidater er en egen type fagtektst

- En ting er å kunne faget sitt, noe annet er å kunne skrive om det på faglig korrekt måte til eksamen, forteller Elina Tomren.

- Fagtekster er en egen type tekstsjanger som er ganske uvant for mange. - Man er nødt til å kunne fagbegreper, og bruke de riktig. For mange som tar et fagbrev er det den teoretiske eksamenen mest vrien, forteller hun.

Noen kursdeltakere har begrenset med erfaring i å skrive fagtekster, mens andre har lang universitetsutdannelse fra et annet land. Det hjelper lite at man har lært en annen måte å skrive fagtekster på, når sensorene i Norge vil ha det på sin måte.


Skrive om det oppgaven spør om og ha god struktur på besvarelsen

Forutsetningen for å skrive en god eksamensoppgave er å forstå hva eksamensoppgaven ber deg om å gjøre, og så gjøre det. Hvis du forteller om mye som forsåvidt er riktig, men som ikke er det oppgaven spør etter, får du ikke en god karakter, og kanskje risikerer du å stryke. Og det er ikke alltid så enkelt å forstå eksamensoppgaven riktig uten trening. Derfor trener vi på det på kruset.

- Det gå gjennom tips fra en lærer på hvordan du skal forstå eksamensoppgavene, for så å jobbe med å løse tidligere oppgaver er god trening, forklarer Elina. På kurset har deltakerne mulighet til å sende inn teksten de har skrevet til lærer for å få tilbakemelding.

På kurset lærer du hvordan du skriver de tre delene av teksten på en god måte. Eksamensbesvarelsen trenger en god innledning, en hoveddel der du drøfter, forklarer og argumenterer., og en avslutning der du oppsummerer og avslutter teksten.

- På skrivekurset vises du hvordan du leser oppgaven nøye slik at du er sikker på at du svarer på det oppgaven spør om, og på alt oppgaven spør om. Du lærer hvordan du skal disponere teksten din, slik at teksten får en luftig og oversiktlig struktur.

Får bukt med eksamensnervene gjennom å stille forberedt

Ved å ha jobbet med tidligere eksamensoppgaver er du bedre forberedt til det som møter deg på eksamensdagen, forklarer Elina. Kurset lærer deg hvordan du skal sette opp tekstene dine slik at du svarer på alle delene av eksamensoppgaven, og samtidig har god flyt i teksten. På eksamensdagen vil du også bedre kontroll over eksamensnervene da du vet hva du skal gjøre, og hvordan. Det er hva man kaller en vinn-vinn-situasjon!