Kompetansepluss

Przemyslaw har fått nye arbeidsoppgaver etter norskkurs: - Nå jobber jeg på kontoret

Publisert av Kompetansehuset Neo

- Det er viktig å lære norsk når man bor og arbeider i Norge, sier Przemyslaw. Nå bruker jeg norsk til å skrive e-poster og rapporter. Jeg snakker også på norsk med sjåfører. Men jeg vil bli enda bedre. Jeg vil først og fremst lære flere norske ord. Han går på gratis yrkesrettet norskkurs på jobben.

Sylwester går også på Kompetansepluss-kurs. De kommer begge fra Polen. Przemyslaw har bodd i Norge i fire år og gjør seg godt forstått på norsk. Sylwester kom til Norge i januar 2017 og sliter fremdeles med å finne ord når han snakker norsk. På jobben kommuniserer han på engelsk. Begge er motiverte og går på kurs fordi de ønsker å bli flinkere i norsk.

Begge jobber i Norsk Lastbærer Pool – de vasker og reparerer fraktebakker for Gilde ut til butikkene. Kompetansehuset Neo arrangerer gratis norskkurs for de ansatte, takket være støtteordningen Kompetansepluss som Kompetanse Norge administrerer. Det er til sammen over 20 ansatte som benytter seg av tilbudet.  

De ansatte i NLP arbeider skift. Derfor holdes kurset to ganger i uka slik at de kan velge et tidspunkt som ikke kolliderer med deres turnus. Opplæringen omfatter generell norskopplæring, samt temaer og vokabular som er relevante for deres arbeidsoppgaver.

De er ellers enige i at det kan være slitsomt å konsentrere seg i klasserommet etter lange arbeidsdager.

- Noen ganger har jeg bare lyst til å gå hjem og legge meg, innrømmer Sylwester. – Men jeg vet at kurset er viktig. Jeg begynner faktisk å forstå stadig mer og kan lese flere instrukser på norsk.

Av og til, når arbeidsdagene er spesielt tunge, sørger arbeidsgiveren for et smakfullt tillegg til opplæringen. Deltakerne setter stor pris når de kan spise noe varmt mens de er på kurset. Pizza er deres favoritt. Da blir stemningen ekstra god, og lærelysten stiger.   

 New Call-to-action