Portrett av kvinne inne foran vindu

Risør satser på Renata

Publisert av Kompetansehuset Neo

Polske Renata Wisniewska er ansatt i Risør kommune som renholder. Hun er en av de som jobber i førstelinjetjenesten med å holde kommunens innbyggere fri for koronavirus. Med lavt smittettrykk i kommunen så har renholdsteamet virkelig gjort sitt for å holde smitten nede. Kurset hun deltar på, er et gratis fagbrevkurs med norskopplæring, en prøveordning fra Kompetanse Norge. Denne muligheten gir arbeidsgivere som Risør Kommune mulighet til å melde på ansatte som trenger både norskkurs og fagbrev på gratis kurs.  

 

Fagbrev og norskopplæring

Da Renata fikk mulighet til å begynne på fagbrevskurs med norskopplæring gjennom arbeidsplassen, syntes hun det var en god ide. - Jeg tenkte jeg stiller sterkere på arbeidsmarkedet med fagbrev, da har jeg dokumentasjon på at jeg kan renhold, sier hun. Det ligger en sikkerhet i det, hvis arbeidsmarkedet skifter. Renata har funnet sin nisje innen renhold i Norge, til tross for at hun har flere fagbrev fra hjemlandet fra før. I Polen tok hun fagbrev både for kontorarbeid og informatikk. Hun trives veldig godt med fast stilling som renholder i Risør, og synes fagbrevskurset gjør henne i stand til å yte en endra bedre jobb.  -Det er variert og interessant arbeid som renholder i offentlige bygg, og med opplæringen på kurset lærer jeg det som er nødvendig for å gjøre jobben best mulig. Samtidig går jeg opp i lønn med fagbrev.

 

Den hvite byen ved Skagerak

Hun forteller at hun var skeptisk til nettbasert kurs, før hun startet. -Men med så dyktige lærere som vi har på kurset hos Kompetansehuset Neo, så har det gått kjempebra, forteller hun. Hun trekker også frem den sosiale delen av kurset. -Vi tilbringer jo såpass mye tid sammen på kurset hver uke, så vi blir godt kjent, sier hun.

Kursøktene fungerer også som arena for å øve på fagrelatert jobbsnakk. -Lærerne er veldig flinke til å få alle sammen til å prate, bruke begreper og stille spørsmål. Sammen med ektemannen og to sønner har Renata funnet seg godt til rette i eget hus i sørlandsperlen Risør. Nå er det først eksamen som gjelder, så fagprøven som renholdsoperatør.  Med målrettet arbeid og hjelp av kunnskapsrike lærere så er fagbrevet snart i boks.