Hva gjør en renholder?

Publisert av Tine Solvang

Som renholdere jobber vi med å skape rene, sunne miljøer for kunden. Det er et viktig arbeid. Ved å rengjøre jevnlig sikrer vi ren luft og trivelige omgivelser for dem som jobber der. Vi forlenger også holdbarheten til materialene vi jobber med. Ved å fjerne smuss jevnlig, reduseres slitasjen på gulvoverflater som skjer når smuss gnis mot gulvet ved bruk. Smussen og skoene sammen virker som et sandpapir på gulvet. Uten smuss har ikke sko lenger denne sandpapireffekten. Vi kan også forhindre at flekker setter seg ved å fjerne dem jevnlig.


Renholdere må utføre renhold på avtalt møte til avtalt tid 

Jobben som renholder handler mye om å utføre renhold på avtalt måte til avtalt tid.
Det å gjøre jobben på avtalt måte er viktig, for denne måten sikrer at materialene ikke blir skadet på noen måte. Sterke rengjøringsmidler og utstyr med skrubbeeffekt kan skade overflatene. Ved å gjøre oppgavene på avtale måte, unngår du å risikere å skade overflater.

Det å utføre jobben til avtalt tid, er også viktig. Tidspunktet for renholdet kan være veldig viktig, for det er kanskje noen oppgaver det er beregnet at du gjør før noen kommer eller etter at noen er ferdig. Sjefer i renhold vil være veldig opptatt av at du møter til rett tid, og at du gjør oppgavene i det tidsrommet som er avtalt.


Bruk av profesjonelt renholdsutstyr 

Til å hjelpe deg har du profesjonelt rengjøringsutstyr. Dette utstyret er utformet ergonomisk riktig
slik at du belaster kroppen så lite som mulig under arbeidet. Utstyret er festet til en rengjøringsvogn, som inneholder rene mopper, moppestativ, søppelsekk, kluter og ferdig blandede rengjøringsmidler. Rengjøringsvognen står i et rengjøringsrom. I dette rommet er det også et lite lager av forbruksartikler som toalettpapir, tørkepapir og refill til håndsåpedispensere. Hvis det er gulvtepper i lokalene, vil det stå en profesjonell støvsuger i rengjøringsrommet. 

En profesjonell støvsuger har sterk motor og et HEPA-filter som gjør at veldig lite av det støvet som støvsuges opp kommer ut i lokalene igjen. Alt utstyret er tilpasset oppgavene du skal gjøre i disse lokalene. I lokalene ligger det en renholdsplan til deg. Den forteller hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre, og hvilke dager de skal gjøres. Begynn med å se på denne for å få oversikt over hvilke rom og annet du skal rengjøre.

 

Profesjonelt daglig renhold

I profesjonelt daglig renhold bruker du lite rengjøringsmidler, for mopper og kluter er oftest i mikrofiber. Mikrofiber fungerer best tørre eller bare lett fuktede med bare vann. Tørre er mikrofiberklutene gode å bruke til støv. Mikrofiber suger til seg støv ved hjelp av statisk elektrisitet. Lett fuktede suger mikrofiber til seg smuss ved hjelp av kapillæreffekten, det er kanaler mellom de tynne fibrene som smusset suges opp i.

Hvis det er store, åpne arealer der du skal rengjøre, er det ofte en gulvvaskemaskin du bruker for å gjøre rent. Den sparer kroppen din for belastninger. Den finnes i mange utgaver, noen små man skyver foran seg, og noen veldig store som man sitter på og kjører.

Les mer om profesjonelt renhold her

 

Grunnleggende kurs i profesjonelt renhold 

Hos Kompetansehuset Neo kan du ta et grunnleggende kurs i profesjonelt renhold. Kurset er nettbasert. 

Les mer om kursinnhold og se pris her