Hva er periodisk renhold?

Publisert av Tine Solvang

Periodisk renhold er et veldig grundig renhold som gjøres sjeldent. Når man utfører periodisk renhold, vasker man alt. Man fjerner flekker på veggene, tørker støv av lufteventiler, fjerner voks på linoleumsgulv, legger på ny voks og polerer voksen. Og mye mer som står i renholdsplanen.

Periodisk renhold må utføres mens lokalene ikke er i bruk, for alt inventar skal ut. I lokaler som er i daglig, normal bruk, er det vanlig å utføre periodisk renhold en gang i året. På skoler gjøres det i sommerferiene, når skolelokalene står tomme. 

Les mer om hva renhold innebærer her 


Hva er forskjellen mellom periodisk renhold, våtvask og tilsynsvask? 

Periodisk renhold er også mer omfattende enn det som kalles grundig rengjøring eller våtvask. Dette er en grundigere rengjøring av flater enn vi gjør til daglig, og utføres for eksempel hver 14. dag eller en gang i uken. Det innebærer at gulv vaskes med våt mopp som tørkes med tørr mopp etterpå, eller at alle flater på et kjøkken rengjøres grundig. Det kan også innebære at vi bruker en gulvvaskemaskin hvis det er veldig hard bruk av arealet, som for eksempel inngangspartier.

I profesjonelt renhold har man også noe som kalles tilsynsvask. Det betyr at vi ser innom rommet
som skal ha tilsynsvask og fjerner smusset vi ser. Det kan være tørkepapir på gulvet, eller moppe over hvis det er litt smuss på gulvet. Tilsynsvask gjelder rom som ikke er i daglig bruk.

Les mer om profesjonelt renhold her

Ordet periodisk betyr at det gjentar seg med jevne mellomrom. Periodisk renhold utføres med jevne mellomrom. Hvor lang tid det er mellom hvert periodiske renhold, står i renholdsplanen. Det vanlige er å utføre periodisk renhold en gang i året.


Forskjellen mellom periodisk renhold og daglig renhold 

Periodisk renhold er altså noe helt annet enn det vi gjør i daglig renhold. Daglig renhold kalles noen ganger regelmessig renhold. I denne typen renhold bruker vi ofte tørr eller fuktet mikrofiber, og går lett over flater som er i daglig bruk. Vi støvsuger tepper og rengjør toaletter.

Les mer om daglig renhold her


Vil du lære mer om profesjonelt renhold? 

Vil du lære mer om renholdsplanen, flekkfjerning, moppetekknikk og mer? Delta på vårt nettkurs i profesjonelt renhold, og øk dine ferdigheter og selvtilitt som renholdsarbeider!

Les om kurset Profesjonelt renhold - nettkurs her