iStock-171241673

Icopal - "Terskelen for å snakke norsk er mye lavere"

Publisert av Karoline Olsen

Vi har tatt en hyggelig prat med Arle Gausel som jobber som avdelingsleder for Icopal. Gjennom ordningen Kompetansepluss i regi av Kompetanse Norge, har de fått midler til gratis norskkurs. Dette har resultert i at 10 av 31 taktekkere på denne avdelingen er godt i gang med med sitt andre norskkurs. Kursene har gått så bra at de nå vurderer å videre med fagbrevkurs!

Les mer om hva Kompetansepluss-kurset innebærer her

Hva var det som gjorde at dere bestemte dere for å ta norskkurs gjennom Kompetansehuset neo?

‒ Det er en kombinasjon av at flesteparten av disse deltakerne har prøvd andre type norskkurs tidligere, men de gav dem ingenting. De har gått vanlige norskkurs, der lærer de alt fra å snakke om familien, om transportmidler, mat og kropp og helse. Det ble for generelt. Norskkurset som Kompetanseshuset Neo leverer går direkte på det de trenger på jobben. Det oppleves nyttig for deltakerne og meg. 

Arle forteller at det var stor interesse fra arbeiderne å gå på norskkurs og de var veldig positive allerede etter den første timen. Han sier også at deltakerne var spesielt fornøyd med læreren som var både flink og engasjerende.

Les også: God erfaring med Kompetansepluss-kurs fra Kompetansehuset Neo 

Hva føler du har forandret seg hos deres ansatte etter kurset?

— Terskelen for å snakke norsk har blitt mye lavere!


 

Arle forteller at nå tør de ansatte mye mer, de våger å snakke mye mer norsk internt i bedriften og også på fritiden. De ansatte svarte som regel alltid på engelsk tidligere, men nå har de begynt å svare på norsk. Arle forteller at det har gått så bra at de etterhvert innførte at man ikke skulle snakke engelsk på kontoret noe mer - og på denne måten får de praktisert mer på norsken både på kontoret og ute i felten.

Les også: Slik får du gratis norskkurs på arbeidsplassen 

Hva sier deltakerne om kurset? Tilbakemeldingen jeg har fått fra de er at de syns det er verdt tiden og arbeidet med å lære det norske språket.

Hva er dere mest fornøyd med?

‒ Det er denne barrieren som har blitt borte for de ansatte.

Arle gjentar under hele intervjuet at det er en barriere som har blitt mye mindre for de ansatte. Han sier at det er lettere å snakke med hverandre og det er en mye bedre kommunikasjon mellom alle parter i bedriften. Alt går rett og slett litt enklere, sier han.

Les også: Slik yrkesretter vi norskkurs 

Føler du på noen måte at dette kurset har minsket skille mellom ledelsen og arbeiderne? 

‒ Nå har det vel egentlig alltid vært et godt forhold mellom alle partene her, men ting har jo blitt ennå bedre.

Arle mener at selv om det ikke har vært noen usynlig vegg mellom ledelsen og arbeiderne i utgangspunktet, så har likevel barrieren som har blitt lavere ført til at de ansatte engasjerer seg mer i arbeidet. Kursdeltakerne har integrert seg mer på arbeidsplassen og viser et større engasjement nå som de kan gjøre seg forstått på samme språk.

Les også: ISS får enkelt gratis norskkurs over hele landet 

Ville du anbefalt Kompetansepluss kurs hos Kompetansehuset neo til andre bedrifter hvor en signifikant del ikke snakker godt norsk?  

‒ Ja, absolutt. Jeg har allerede anbefalt dette til alle andre avdelingene her.

 New Call-to-action

 

Meld interesse for Kompetansepluss-kurs her